Haber Detayı
27 Aralık 2020 - Pazar 12:15
 
Wizz Air’ın ülkeden gitmesi çağrısında bulunuyor
Norveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO’ya bağlı yüzlerce sendika temsilcisi, Macar havayollarına ait Wizz Air’ın ülkeden çıkarılmasını istiyor.
ULUSLARARASI HAVACILIK Haberi


Norveç’te çalışma hayatı ve sendikal harekete dair yayın yapan haber portalı Frifagbevegelse’nin 21 Aralık tarihli haberine göre, EL ve IT sendikası ile Norsk Lokomotivmannsforbund sendikalarının genel başkanlarının öncülüğünde, LO’daki 300’den fazla sendika temsilcisi, Wizz Air’ın ülkeden çıkarılmasını talep eden bir bildiri imzaladı.

Bildiride, sendikalar ve sendika temsilcileri, LO Kongresinin ve büyük sendikaların ILO sözleşmelerinin, Çalışma Ortamı Yasasının ve toplu iş sözleşmelerin, EEA düzenlemelerine göre öncelikli olmasına dair aldıkları onayı işaret ediyor.

LO’nun 2017’deki kongresinde, ILO’nun temel sözleşmelerinin Norveç İnsan Hakları Yasası’na dahil edilmesi kararı verildiği ve böylece çalışanlar için uluslararası hakların diğer yasalara göre öncelikli olması sağlandığı belirtiliyor.

Sendika başkanları ve sendika temsilcileri, Wizz Air’ın, ILO’nun örgütlenme hakkı sözleşmesini ihlal ettiğini söylüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ve sekiz ILO sözleşmesi, örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşmelerde, zorla çalıştırma, çocuk işçiliği ve ayrımcılık alanlarında çalışma hayatı için uluslararası standartlar belirlemişti. Sendikalar, bunu Norveç’te hayata geçirmenin, sağ koalisyon hükümeti için bir önemi olmadığı söylüyor.

Sendika temsilcileri, AB’nin serbest dolaşım hakkının, işçi haklarının önüne geçtiğine dair endişelerini dile getiriyor.

Bildiride, ILO sözleşmesinin, Norveç’te iç hatlarda uçuş yapacak olan yabancı bir şirket söz konusu olduğunda da öne geçmesi gerektiğini isteniyor.

Bildiride, “Pandemi krizde devlet, Norveç toplu iş sözleşmeleri, ücret ve çalışma koşulları ile yeterli bir ulusal havacılık dalını sağlama almada sorumluluğunu üstlenmelidir. Gerekirse, bu devlet mülkiyeti ile yapılmalıdır” denildi.

Ayrıca “Artık Norveçli politikacılar, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ne düşünürse düşünsün ayağa kalkmalı ve harekete geçmelidir. Boykot hareketini destekliyoruz ama bu yeterli değil. Wizz Air’ın Norveç havacılık pazarını terk etmelidir” ifadeleri yer alıyor.

Frifagbevegelse’ye göre Norveç Pilotlar Sendikası Başkanı Yngve Carlsen bildiriyi imzalamadı ve bildirinin sorunu yanlış şekilde ele aldığını savundu.

HALKIN YÜZDE 63’Ü WİZZ AIR’LE UÇMAYA KARŞI
Yakın zamanda Opinion tarafından yapılan ankete göre, Norveç’te her 10 kişiden 6’sı (yüzde 63) Wizz Air ile uçmama konusunda çok net.

Ankete göre, sadece 10 kişiden 1’i (yüzde 9) Macar havayolunu kullanma konusunda az veya çok istekli.

Wizz Air’ın Norveç’te 2 üssü bulunuyor.

İLK UÇUŞ PROTESTO EDİLMİŞTİ
Avrupa’nın en düşük maliyetli havayolu şirketi olan Wizz Air, Norveç’te ilk iç hat uçuşunu 5 Kasım günü yapmıştı.

Oslo ve Trondheim kentlerinde protesto gösterileri düzenlenmiş ve Wizz Air yolcuları, açılış günü sendika üyelerinin eylemiyle karşılaşmıştı.

Gösterilerde bildiri dağıtarak Wizz Air’ın çalışanların sosyal koşullarında düşüş yaratmaya çalıştığı ve buna Norveç’te izin verilmemesi gerektiği vurgulanmıştı.

LO Genel Başkanı Hans-Christian Gabrielsen de Wizz Air’ın Norveç’teki çalışanlarını LO’ya üye olmaya davet etmiş ve şirketinin bu ülkedeki çalışanları için Norveç yasalarının geçerli olması gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: (AP) - Airporthaber Editör: Admin
 
Etiketler: Wizz, Air’ın, ülkeden, gitmesi, çağrısında, bulunuyor,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı