Haber Detayı
29 Aralık 2020 - Salı 09:33
 
Türk Hava Yolların'dan tarihi uçuş
Rusya’nın arabuluculuğunda Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’la kalıcı barış anlaşması imzalayan Ermenistan, Türk uçaklarına hava sahasını açtı. Türk Hava Yolları’nın Bakü-İstanbul uçuşu, Ermenistan hava sahası üzerinden gerçekleşti.
TÜRK HAVACILIK Haberi


Azerbaycan’ın zafere imza attığı Dağlık Karabağ savaşı, 9 Kasım’da Rusya’nın arabuluculuğu ile sonuçlandı. Dokuz maddeyi kapsayan anlaşma maddeleri arasında, Nahçıvan’ı Ermenistan üzerinden Azerbaycan’a bağlayan transit koridor oluşturulması da yer aldı. Nahçıvan özerk bölgesini Azerbaycan’a bağlayan toprak parçası olmaması nedeniyle yönetim ve ulaşımda sıkıntı yaşanıyordu.

Ankara talep etti
Türkiye-Azerbaycan arasında sivil uçuşlar, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Ermenistan yönetimi tarafından engellenmişti. Hava sahasını Türk ve Azerbaycan uçaklarına kapatan Ermenistan, Azerbaycan’ın Karabağ zaferi nedeni ile köşeye sıkıştı. Bölgedeki kaynaklara göre, Karabağ’da yapılan anlaşma sonrası Ankara ve Bakü yönetimi, Ermenistan yönetiminden, hava sahasını açmasını talep etti. Ermenistan yönetiminin direnişi üzerine Ankara ve Bakü’den “Rusya-Ermenistan arasındaki uçuşlara hava sahamızı kapatırız” mesajı verildi. Ermenisan üzerinde oluşturulan baskı kısa sürede etkisini gösterdi.

Rusya’dan insanı ve askeri yardım beklentisi içinde olan Ermenistan yönetimi, Azerbaycan’dan havalanan Türk yolcu uçaklarına hava sahasını kısa süre önce açmak zorunda kaldı. Azerbaycan kaynaklı Musavat gazetesi, Ermenistan’ın hava sahasını açması sonrası Türk Hava Yolları’nın Ermenistan üzerinden Bakü-İstanbul arasında tarihi bir uçuş gerçekleştirdiğini duyurdu. Daha önce Azerbaycan ve Türkiye yolcu uçakları, Gürcistan hava sahasında uçmak zorunda kalıyor, bu da daha uzun bir mesafe kat etmek anlamına geliyordu.

Kaynak: Milliyet

Kaynak: Editör: Admin
 
Etiketler: Türk, Hava, Yolların'dan, tarihi, uçuş,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı