Haber Detayı
22 Aralık 2020 - Salı 19:13
 
Turizmdeki istihdam kaybı gizleniyor mu?
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sektöründeki istihdam kaybı konusunda TÜİK ile SGK'nın verilerinin birbirini tutmadığını belirtti.
TURİZM Haberi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Tarihinin en kötü krizini yaşayan turizm sektörünün geçen sene ilk 9 ayda 26 milyar dolar olan geliri, bu sene 8 milyar dolara kadar geriledi. Sektörde yaşanan istihdam kayıpları ise devlet kurumlarının açıkladıkları çelişkili veriler nedeniyle tam olarak tespit edilemiyor”dedi.

TÜİK ile SGK rakamları arasında çok büyük bir fark var
Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri alanında istihdam edilen kişi sayısında TÜİK ve SGK rakamları arasında çok büyük farklar olduğuna dikkat çeken Budak, şunları söyledi:

Arada 520 bin fark var
“TÜİK’e göre, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri alanında istihdam edilen çalışan sayısı 1 milyon 513 bin. Aynı dönem için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan verilere göre, konaklama sektöründe 320 bin, yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektöründe 683 bin olmak üzere toplamda 983 bin kişi istihdam ediliyor. Arada 520 bin kişi gibi azımsanamayacak bir fark var. SGK verileri kısa çalışma ödeneğinden faydalanan veya ücretsiz izne çıkarılan çalışanları da içeriyor. Kaç işçinin fiilen çalıştığı belli değil. İktidar pandemiyi yönetemediği gibi, çelişkiye düşmek pahasına da olsa gerçekleri gizlemeye çalışıyor. Nasıl şeffaf açıklanmayan vaka verileri turizm sektörünün zararlarını artırdıysa, çelişkili veriler de özellikle istihdamda yaşanan kayıpların tespitini imkânsız hale getiriyor. Devletin açıkladığı hiçbir veriye güven kalmadı.

''Mevsimlik turizm işçilerine 1167 lirayı bile çok gördüler''
Turizm sektörünün en kırılgan grubu olan mevsimlik turizm emekçileri için ise defalarca çağrıda bulunmamıza rağmen yasal bir düzenleme yapılmadı. Sadece Kültür ve Turizm Bakanı otellere mevsimlik çalışanları işe geri alın, kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinden faydalansınlar çağrısı yaptı. Tüm dünya güvencesiz istihdam edilen çalışanları yardımların merkezine koyarken, bizde bu insanlar görmezden gelindi. Kurumları güçlü, ciddi bir devlette çalışanların hakları Bakan’ın sözleri ile değil, yasal düzenlemelerle güvence altına alınır. Yandaşlara milyarlarca lira kaynak aktarmayı sorun etmeyen iktidar, bu çalışanlara aylık 1167 lira yardımı bile layık görmedi. “

Çetin Osman Budak’ın önergede yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:
“Bakanlığınız tarafından açıklanan konaklama ve yiyecek ve içecek hizmetleri faaliyetlerinde çalışan kişi sayısı ile TÜİK tarafından açıklanan sayı arasındaki 520 bin kişilik farkın nedeni nedir? Pandemi nedeniyle yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektöründe de yeni düzenlemeler hayata geçmiş ve bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çalışan sayısını azaltma yoluna gittiği haberleri de basına yansımıştır. Konaklama ve yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri alanında istihdam edilen 983 bin kişiden kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinden faydalanan kişi sayısı kaçtır?

Konaklama ve yiyecek ve içecek hizmet faaliyetleri alanında mevsimlik çalışan ve sözleşmesi askıda olan personele yönelik herhangi bir yasal düzenleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi yöntemle yapılmıştır? 2019 yılında konaklama ve yiyecek ve içecek hizmet faaliyetleri alanında çalışan mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerden kaçı pandemi döneminde işe geri çağırılmıştır? Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden faydalanan mevsimlik çalışan sayısı kaçtır?”

Kaynak: (TRG) - Turizm Guncel Editör: Admin
 
Etiketler: Turizmdeki, istihdam, kaybı, gizleniyor, mu?,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı