Haber Detayı
22 Aralık 2020 - Salı 09:26
 
Havacılık Yönetimi Mezunları İsyan Etti!
Havacılık yönetimi mezunları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin kendilerini görmezden geldiğini ve hak ettikleri kadroların alakasız kişilerle doldurulduğunu ifade ederek bir bildiri yayınladı.
TÜRK HAVACILIK Haberi


Havacılık yönetimi mezunları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin kendilerini görmezden geldiğini ve hak ettikleri kadroların alakasız kişilerle doldurulduğunu ifade ederek bir bildiri yayınladı.

İşte Havacılık Yönetimi Mezunları Tarafından Gönderilen O Bildiri Metni:
"Havacılık Yönetimi mezunları olarak, yönetim ve havacılık alanında aldığımız dersler ile kamu kurumlarında çalışma şansımızın olduğu tek kurum olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde çalışmak için başvuruda bulunmayı planlayan bizler Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin tercihte bulunabilecek bölüm kriterleri ve kurum içindeki haksız olduğunu düşündüğümüz geçişler nedeniyle yaşadığımız zorlukları dile getiriyoruz.

Havacılık Yönetimi bölümü, yönetim ve havacılık dersleri birleşiminden oluşan bir eğitim modeli sunmaktadır. Programın havacılık bileşenleri, öğrencileri havacılık alanındaki düzenlemeler, kurallar, bilimsel yaklaşımlar, ilkeler ve prosedürleri öğrenmelerini sağlarken yönetim bileşenleri işletmecilik bilimini anlamaları ve havacılık yönetimi alanlarında etkin olarak uygulamalarını sağlar. Bu amaç doğrultusunda, lisans eğitiminde havayolları ve hava kargo operasyonları, havaalanı yönetimi, havacılık emniyeti yönetimi, havacılık hukuku konularında uzmanlaşmayı sağlayan temel havacılık yönetimi alan dersleri finansal yönetim, risk yönetimi, işletme yönetimi gibi yönetsel dersler sunulmaktadır. Bugüne kadar yapılan atamalara bakıldığında Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanan kadrolarda, devlet kadrosu olarak girebileceğimiz tek kurum olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi kadroları için nitelik kodu, 4493 (Havacılık Yönetimi lisans mezunu olmak) nitelik koduna ek olarak, 4431(İşletme, İşletmecilik, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, İşletme-Ekonomi, İşletme-İktisat, Muhasebe ve Finansman, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Yönetim ve Bilişim Sistemleri lisans programlarının birinden mezun olmak ) ve 4503(Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi lisans programlarından birinden mezun olmak.) nitelik kodları da eklenmiştir veya kadrolar belirlenirken Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümüne hiç yer verilmeyip 4001 ( Herhangi bir Lisans mezunu olmak) ve 4431-4503(Nitelikleri yukarıda belirtilmiştir.) nitelik kodları arasında paylaştırılmıştır. Alınan dersler ve yaptığımız stajlar neticesinde Devlet Hava Meydanları İşletmesine sağlayacağımız yarar, diğer nitelik kodlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra bizim denklik alarak diğer belirtilen nitelik kodlarında tercih yapamayacak olmamız ve onların denklik almadan bizim eğitimini aldığımız kadrolara tercih yapabiliyor olmaları ayrı bir çelişkidir. 

Aldığımız eğitimler doğrultusunda DHMİ kadrolarında olmamız gereken 3 ayrı birim bulunmaktadır. Bunlar; AIM, Apron memurluğu ve DHMİ memurluktur. Yukarıda belirttiğimiz üzere bunlardan sadece apron memurluğu 4493 nitelik kodumuz ile alım yapmakta olup diğer ikisi maalesef 4001 nitelik kodunu kullanmaktadır. Apron memurluğunun havacılık yönetimi mezunlarından alınması bizi memnun etse de son 2 yılda geçirdiğimiz 4 atama dönemindeki alım sayısının düşüklüğü bizi büyük bir hüsrana uğrattı.                 
                         
2018 KPSS puanlarımızın geçerli olduğu atamalardaki alım sayıları şu şekilde gerçekleşti: 2018/2 23 kişi, 2019/1 0 kişi, 2019/2 1 kişi, 2020/1 8 kişidir.

Bu düşük sayıdaki atamaların en önemli nedenlerinden birisi de kurum içerisinde apron memuru ihtiyacı olsa bile bu ihtiyacın çoğunlukla kurum içindeki Arff personeli veya güvenlik personellerinden karşılanmasıdır. Bu kurum içerisindeki geçişler 46 yaşını doldurmuş kişilerden yapılmakta ve sadece dilekçe vermeleri yeterli olmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde, günümüzde ve gelecekte en önemli sektörlerden biri olan havacılık sektörünün eğitimli personele ihtiyacı vardır. Her yıl iki binden fazla mezun veren bir bölümün atama sayılarının bu kadar düşük olması bölümümüzün itibarını zedelemektedir. Bu atama sayılarıyla havalimanlarında havacılığı gerçekten bilen bölüm mezunlarının olmayacak olması hem havacılık sektörünü hem havacılık mezunlarını hem de bu bölümün ilerleyen dönemde gelişimini olumsuz etkileyecektir.

2020 KPSS puanlarımızla geçireceğimiz atamalarda ve bundan sonraki her atama döneminde bu kadar az atama sayılarını görmek istemiyoruz. Belirttiğimiz mağduriyetler doğrultusunda kamudaki tek kurumumuz olan DHMİ'den bazı taleplerimiz bulunmaktadır.

Bu talepler:
1- Apron Memuru ihtiyacı doğrultusunda 2 yıl (4 alım dönemi) içerisinde gerekli personelin Havacılık Yönetimi mezunları (4493 nitelik kodu) tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Havacılık Yönetimi mezunları olarak beklentimiz, son 2 yılda sadece 32 tane apron memuru alınmışken alımların ciddi oranda arttırılarak önümüzdeki 2 yıllık süreçte en az 200 Apron Memurunun bizlerden alınması ve kurum içerisinden yapılan haksız olduğunu düşündüğümüz geçişlerin durdurulması bizim için en acil durumdur.

2- DHMİ Memurluk kadrosundan 4001 kodunun tamamen çıkarılmasını talep ediyoruz. Bunun nedeni memurluk kadrosunun görevlerini en iyi yapacak olan Havacılık mezunlarıdır. DHMİ Memurluk kadrosuna önceki dönemlerde yapıldığı gibi 4493 nitelik kodu ile istihdam edilmesini talep ediyoruz. Eğer muhasebe departmanına 4493 nitelik kodu ile personel alımı yapılamıyorsa yine daha önce yapıldığı gibi bu birime İİBF fakültesi mezunları alınması geriye kalan tüm birimlere Havacılık Yönetimi mezunları alınmalıdır. Bu yapılırsa eğer kurumdaki havacılık ile tamamen ilgisiz bölümlerin kuruma girmesi engellenir ve ülkemiz havacılığının bu alanda işin ehli ve işine karşı bağlılığı yüksek olan Havacılık Yönetimi mezunları ile daha fazla gelişmesi söz konusu olacaktır.

3- AİM Memurluğu kadrosu için 4001 kodunun kaldırılmasını ve personel ihtiyacının 4493 kodu kullanılarak karşılanmasını talep ediyoruz. Çünkü transkriptlerimizde de göründüğü üzere AİM memuru olabilmek için verilen eğitimleri Havacılık fakültelerinde ders olarak almaktayız. Ayrıca YDS puanı olan mezun sayımız gerekli AİM memuru ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır."

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Havacılık, Yönetimi, Mezunları, İsyan, Etti!,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı